Ma tizennyolcszor annyi külföldi ember él az osztrák fővárosban, mint 1961-ben. A bécsiek 35 százaléka külföldön született, és minden második fővárosi migrációs háttérrel rendelkezik, tehát vagy Ausztrián kívül született, vagy egyik szülője külföldi születésű – derül ki az osztrák főváros vezetése által készített friss felmérésből.

Kronen Zeitung

Az 1,77 milliós Bécsben ma 190 ezerrel többen élnek, mint tíz évvel ezelőtt. Ebben az idei honosítások drámai növekedése is kulcsfontosságú szerepet játszott – írja a Krone osztrák lap az osztrák főváros vezetése által készített friss felmérés alapján.

A világháborúk miatt 1961-re a lakosság 1,62 millióra csökkent. Ekkor a bécsieknek mindössze az 1,5 százaléka volt külföldi származású. A főváros lakossága csak 2005-ben indult növekedésnek. A tíz évvel ezelőtti számokhoz képest ma körülbelül kétszázezerrel élnek többen az osztrák fővárosban, a növekedést részben a bevándorlási mutatókkal lehet magyarázni.

Az elmúlt évek során növekedésnek indult a háborúk és üldöztetés elől Bécsbe menekülő külföldiek száma, ami évi 4-5 ezer új bevándorló megjelenését jelentette. A fővárosba költöző bevándorlók száma 2015-ben tetőzött, amikor a migrációs válság kezdetével 22 ezer bevándorló telepedett le az osztrák fővárosban.

A Bécsben élő migránsok negyede ráadásul nem is szavazhat, hiszen fizetésük nem üti meg az állampolgárság megszerzéséhez szükséges szintet. A családok közül sok szociális segélyen él, egyes politikusok szerint a probléma megoldásának első lépése a tankötelesség felső korhatárának 18 évre emelésével lehet.

(Híradó nyomán)