DÜSSELDORF. 

Múlt szerdán vettek őrizetbe egy feltételezett iszlamistát, Abdalfatah H. A.-t. (Mivel neki jogai vannak, a vezetékneve nem ismert.) 2015 októberében érkezett Szíriából Németországba, 3 gyerekével, valamint feleségével, aki akkor volt terhes a negyedik gyerekkel. A 35 éves férfi tagja a Dzsabhat Fatahnak, korábban az Al-Nuszra-Fronttal állt kapcsolatban. Egy tömegmészárlásban vett részt, amelyben 36 ember halt meg.
Miután a szászországi Plauenbe megérkeztek, másfél hónap múlva megszületett a negyedik gyerek, majd 2016 áprilisában hivatalosan is menekültstátuszt kaptak, így jogosulttá váltak a Hartz-IV segélycsomagra, azaz 2400 eurós havi juttatásra, egészségbiztosításra és lakásra. A juttatás teljes összege tehát bőven meghaladja a 3300 eurót, vagyis a havi egymillió forintot. A munkaközvetítőnél a férfi egyébként azt állította, hogy a hazájában autószerelőként dolgozott.
A legfelsőbb bíróság szerint azonban Abdalfatah H. A – további iszlamistákkal együtt – egy ún. “sária-halálbüntetésben” vett részt: 36 szíriai kormányzati tisztviselőt öltek meg. A férfin keresztül azonban egy egész iszlamista szervezet látszik kirajzolódni Németországban. Ezt követően ugyanis, csütörtökön, Gießenben a fenti terrorszervezet egy másik dzsihadistáját fogták el. Valószínűleg a 26 éves Abdulrahman A.-A. alapította a harci egységet, és ő intézte a járműveket és a pénzt. Sajtóinformációk szerint Abdulrahman A.-A. összeköttetésben áll a már előzetes letartóztatásban lévő Arahman A.K.-val, aki ellen a hatóságok nyomozást folytatnak, a vád szerint ugyanis a düsseldorfi belvárosra tervezett terrortámadást mérni. 
Forrás: jungefreiheit.de

Erika Schneider-amieuropank.com