Egy wuppertali (Észak-Rajna-Vesztfália) gimnázium vezetése arra utasította a tanárokat, hogy akadályozzák meg a muszlimok “provokatív imádkozását”. Az érintettek persze tiltakoznak, míg a radikális párt, az AfD (Alternatíva Németországnak) “értelmes” döntésnek tartja az intézkedést.

A kiszivárgott belső utasítás szerint “az elmúlt hetekben egyre intenzívebben figyelhető meg, hogy a muszlim diákok az iskola épületén belül imádkoznak, az ehhez tartozó rituálékkal: alapos kézmosással, az imaszőnyeg kiterítésével, és a jellegzetes testhelyzet felvételével. Ezt pedig nem szabad hagyni.” A tanárokat felkérik, hogy az érintették nevét írják fel, és jelentsék az iskolavezetésnek. A diákokat pedig “barátságosan” figyelmeztessék az ilyen jellegű ima tilalmára.


A közösségi médiában vegyesek a reakciók, a leghangosabbak mégis azok, akik szerint botrányos, hogy egy iskolában, amely bőszen hirdeti magáról, hogy elítéli a rasszizmust, ez előfordulhat. (Németországban az iskolák előszeretettel írják ki, hogy “Schule ohne Rassismus”, egymással versenyeznek politikai korrektségben.) Mások a vallásszabadságot kérik számon.
Az AfD szerint a demonstratív imádkozás feltűnése a német iskolákban csak újabb bizonyíték a kormány hibás integrációpolitikájára, és az iskola vezetése helyesen jár el szerintük, amikor betiltja azt. Az iskolavezetés döntésére Dagmar Gross reagált a helyi önkormányzat részéről. Közleménye értelmében a provokatív jellegű ima betiltása a békés egymás mellett élést segíti.
Ez az intézkedés megoldást jelenthet arra a feszültségre, amelyet a muszlim diákok viselkedése gerjeszt a tanárokban és a más vallású diákokban. Az önkormányzat szóvivője szerint az igazgatónak joga van ilyen jellegű intézkedést beemelni a házirendbe, ahogyan kötelezheti a muszlim lányokat is, hogy részt vegyenek az úszásórán. Az, hogy a provokatív imát megtiltják, annyit tesz, hogy nem szabad oly módon gyakorolni a vallást, hogy azzal a többi diákot és a tanárokat zavarják.. A muszlimok nem sokat tehetnek, mivel hatályos bírósági döntés ad precedenst az ilyen jellegű panaszokra. 2011-ben Berlinben perelte be egy muszlim diák az iskoláját, mert péntekenként nem imádkozhatott. A keresetét elutasították azzal az indoklással, hogy a rituálé zavarná az iskola megszokott rendjét, és neki tudomásul kell vennie a vallásszabadság ilyen jellegű korlátozását.  
 
 Forrás: welt

amieuropank.com