420 ezer magyar hadifogoly adatai kerültek elő Oroszországban
Mintegy 420 ezer, a második világháború alatt szovjet hadifogságba került magyar katona adatait találták meg magyar kutatók Oroszországban.

A második világháború alatt körülbelül félmillió magyar katona került hadifogságba a Szovjetunióban.
A Gulág Emlékbizottság ülése után az emberi erőforrások minisztere Budapesten újságíróknak a jelentette be a felfedezést. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pedig elmondta, a második világháború alatt körülbelül 500 ezer magyar katona került hadifogságba a Szovjetunióban. Közülük 48 ezren meghaltak, az ő adataik megtalálhatók a Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárában. A 420 ezer hazatért katona adatai viszont eddig hiányosak voltak.
Balog Zoltán, aki a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének szervezésével, lebonyolításával foglalkozó Gulág Emlékbizottság elnöke is, elmondta, a dokumentumok digitalizálását a Gulág Emlékbizottság költségvetéséből finanszírozzák majd, hogy könnyebben kutathatóvá váljanak. Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a bizottság tavaly decemberben meghirdetett négy pályázatára 232 pályamű érkezett, ezekből 125-öt támogat a bizottság 116 millió forint értékben.
A pénzből kutatásokat, illetve eredményeik megismertetését finanszírozzák, kiállítások létrehozását és emléktáblák kihelyezését segítik, valamint a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásához járulnak hozzá.

(Harcunk.info)