420 ezer magyar hadifogoly adatai kerültek elő Oroszországban

420 ezer magyar hadifogoly adatai kerültek elő Oroszországban
Mintegy 420 ezer, a második világháború alatt szovjet hadifogságba került magyar katona adatait találták meg magyar kutatók Oroszországban.

A második világháború alatt körülbelül félmillió magyar katona került hadifogságba a Szovjetunióban.
A Gulág Emlékbizottság ülése után az emberi erőforrások minisztere Budapesten újságíróknak a jelentette be a felfedezést. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pedig elmondta, a második világháború alatt körülbelül 500 ezer magyar katona került hadifogságba a Szovjetunióban. Közülük 48 ezren meghaltak, az ő adataik megtalálhatók a Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárában. A 420 ezer hazatért katona adatai viszont eddig hiányosak voltak.
Balog Zoltán, aki a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének szervezésével, lebonyolításával foglalkozó Gulág Emlékbizottság elnöke is, elmondta, a dokumentumok digitalizálását a Gulág Emlékbizottság költségvetéséből finanszírozzák majd, hogy könnyebben kutathatóvá váljanak. Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a bizottság tavaly decemberben meghirdetett négy pályázatára 232 pályamű érkezett, ezekből 125-öt támogat a bizottság 116 millió forint értékben.
A pénzből kutatásokat, illetve eredményeik megismertetését finanszírozzák, kiállítások létrehozását és emléktáblák kihelyezését segítik, valamint a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásához járulnak hozzá.

(Harcunk.info)

420 ezer magyar hadifogoly adatai kerültek elő Oroszországban” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Az édesapám is hadifogoly volt Kujbisevben ! Betegen jött haza ! 1948 végén ! Ez volt fő oka annak, hogy korán , 63 évesen halt meg ! Szobrász művész volt . Három gyermeke és felesége a hadifogságban eltöltött évek miatt sokat szenvedett , s ez a további évtizedekben is rányomta bélyegét életünknek.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s