Rettegnek a migránsok a magyar határszakasztól, mert szerintük ezen szinte lehetetlen átjutni. Magyarországon ugyanis szögesdrót, kutyák, kerítés, katonák, rendőrök és “ellenséges lakosság” várja az illegális határátlépőket. Minderről a Francia Idegenlégió oldalon írt egy magyar katona, aki a francia-olasz határon teljesít szolgálatot és számos migráns elfogásában vett részt. 
A légiós beszámolója szerint az “idétlen francia törvények” miatt a határsértőket a határtól néhány tíz kilométerre kellett elfogniuk, ekkor még visszatoloncolhatják őket az olaszokhoz. Ha ennél beljebb sikerült jutniuk, utána már nem tudnak megszabadulni tőlük. A magyar légiós beszámolója szerint a migránsok egyáltalán nem háborús menekültek, ottléte alatt az elfogott mintegy nyolcvan emberből egy vallotta magát szírnek, és mindegyikük férfi volt, többségében 16-35 év közöttiek, főleg “fekete Afrikából” és Pakisztánból. A légiósnak a helyi csendőrség azt mondta, hogy “mindig ilyenek az arányok”:


A vándorlási útvonalaikon szeméthegyek maradtak utánuk, irata szinte egynek sem volt, többen meg is mondták, hogy bedobták a tengerbe. Voltak marokkóiak, akik eljátszották, hogy nem tudnak franciául, majd mikor odahívtuk a marokkói tizedest, arabul is elfelejtettek. Volt egy őszes szakállú erithreai, aki 16-nak vallotta magát, amíg a csendőrök meg nem találtak nála egy elrejtett iratot, amiből kiderült, hogy negyven. Ilyen lehet a többi „kísérő nélküli kiskorú” is, akikért előszeretettel aggódnak a jogvédők.

A légiósnak egy általa elfogott migráns elmesélte, hogy Afganisztántól a francia-olasz határig 7500 dollárba került az út, Iránon és Törökországon pedig simán keresztüljutott – a kellő összeg kifizetése után.
A magyar határ az út legkeményebb szakasza, a migránsok ettől félnek. 

– mondta a légiós, akinek
Magyarországról azt mondta az elfogott menekült, hogy inkább elkerülik, ha lehet, mert ott szögesdrót, kutyák, kerítés, katonák, rendőrök és “ellenséges lakosság” várja az illegális határátlépőket. A migráns elmondta azt is, hogy Szerbiában elbújt egy tehervagonban, és csak neki sikerült átjutnia a magyar határon, majd valamelyik dél-magyar városban szállt le, hogy személyvonattal Budapestre utazzon, ahol egy, már régóta Pesten élő pakisztáni vett neki 300 euróért vonatjegyet Bécsbe.
A határon az ellenőrzést úgy kerülte el, hogy elbújt a WC-ben. Ausztriából Olaszországba könnyen átjutott, az osztrákok csak befelé ellenőriztek, “az olaszok meg sehogy”. A férfi Észak-Nyugat Olaszországban egy vöröskeresztes táborban töltött egy hetet, ahol sátorban aludt, és hol kaptak enni, hol nem. Ezután 300 eurót fizetett a csempésznek, aki átvezette őket egy hegyen Franciaországba, majd megmondta nekik, hogy 10 perc futás után megérkeznek a vasútállomásra.
Ezek elkezdtek sprintelni, és egyenesen belefutottak a lesállásomba. Ráadásul át is verték őket, az állomás 20 kilométerrel arrébb volt. Hiába jutott át a magyar határon, mégis egy magyar katona jelentette neki az (átmeneti) végállomást.”

A blogbejegyzésben a magyar idegenlégiós általi elfogásokon túl olyan történetekről is olvashatunk, amiről a francia liberális média mélyen hallgat. Az azonban biztos: a szigorú magyar határrendészetnek híre ment az afrikai és az arab migránsok között, akik azt ismételgetik: “csak a magyarokat kerüljük el”.
Forrás: PestiSrácok.hu, Fotó: Délmagyar