Interjút közölt Vona Gáborral a tekintélyes Forward nevű amerikai lap, ahol a Jobbik elnökét pártjának korábbi antiszemita és szélsőséges kijelentéseivel szembesítették. Vona az interjúban hangsúlyozza, az elmúlt két-három évben világossá tette, nem tűri az antiszemitizmust a Jobbikban, sőt szankcionálni is fog minden zsidó-ellenes kijelentést. Arról is beszélt, kritizálták ugyan a cionizmus egyes vonásait, ám sosem kérdőjelezték meg Izrael létezését. Kiemelte azt is, szándékosan nyitnak új szavazók felé, hogy kormányra kerülhessenek.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke hosszabb interjút adott a Forward nevű amerikai zsidó lapnak, amely angolul és jiddisül is olvasható – írja az Origo.hu. Mint a cikk bevezetőjében a Forward újságírója fogalmaz, a magyar szélsőjobboldali pártelnök először mutatja meg új oldalát a zsidó nyilvánosság számára.
A cikk írója nem mulasztja el ismertetni a párt szélsőséges botrányait, például a Magyar Gárda félkatonai szervezet 2007-es megalapítását, amelyben Vona Gábor is részt vett, továbbá idézi a Jobbik politikusainak antiszemita felszólalásait is. Vona Gábort az interjúban szembesítik Gyöngyösi Márton 2012-es a parlamenti felszólalásával, ahol a képviselő arról beszél, fel kell mérni, hogy a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A Jobbik elnöke szerint képviselőtársa csak a kettős állampolgárságú képviselőkre gondolt.
Az interjú felidézi a Jobbik korábbi álláspontját Solymosi Eszter cselédlány 1882-es eltűnésével és állítólagos zsidók általi meggyilkolásával kapcsolatban, miszerint még midig nem derült ki az igazság. Vona válaszában azt állította, az elmúlt két-három évben világossá tette, nem tűri az antiszemitizmust a Jobbikban, sőt szankcionálni is fog minden zsidó-ellenes kijelentést. Vona az antiszemitizmus elleni fellépését azzal is alátámasztotta, hogy amikor 2015-ben Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselőről kiderült, hogy beleköpött a Duna-parti holokauszt-emlékműbe, Vona leküldte a Duna-partra és lefényképeztette egy virággal.
A lap felidézte Vona 2013-as üzenetét is Ilan Mor izraeli nagykövetnek, akit korábban azzal vádoltak meg, hogy népe világuralomra tör, azonban „Vona és a Jobbik nem lesznek Izrael kutyái”. A pártelnök ezzel kapcsolatban kijelentette, kritizálták ugyan a cionizmus egyes vonásait, ám sosem kérdőjelezték meg Izrael létezését. Vona Gábor a lap kérdésére azt is egyértelművé is tette, hogy szándékosan nyitnak új szavazók felé, hogy kormányra kerülhessenek.
Teljes cikk itt olvasható.
Forrás: origo.hu; fotó: magyarhirlap.hu