Több ezer muzulmán nő vonult az utcákra Bécsben a hétvégén, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az új szabályozás ellen, miszerint tilos lesz nyilvános helyeken – például az iskolákban vagy a bíróságokon – a teljes arcot fedő fátylak viselése Ausztriában.
A 888.hu azt írja, hogy mintegy háromezren – többek közt fátylat viselő nők – tüntettek a hétvégén az osztrák fővárosban annak érdekében, hogy tudtára adják a kormánynak: továbbra is fontosnak tartják, hogy viselhessék a teljes arcot eltakaró burkát és elutasítják azt a tervezetet, amely szerint 150 eurós (mintegy 46 ezer forintos) büntetést szabhatnának ki azokra, akik elfedik az arcukat. Véleményük szerint a fátylak viselése erősebbé teszi a nők karakterét, jellemét, és joguk van azt viselni a nyilvános helyeken, amit csak akarnak.
A megmozdulást a Muszlim Civilek Hálózata rendezte, amely még arra is odafigyelt, hogy a férfi szimpatizánsokat a tömeg legvégére vezényelje, hogy mindenképpen fátylas nők vezessék fel a demonstrációt. Több burkát viselő nő kezében olyan transzparensek voltak láthatóak, miszerint az elnyomás és a szexizmus ellen is tiltakoznak annak ellenére, hogy a viseletüket előíró iszlám vallás szigorú értelmezése több esetben is korlátozza a nők jogát, nemi életét.