Az SS-tagok lelki világát “kutatná” az Auschwitz-Birkenau múzeum

Az egykori Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor jelenlegi múzeuma a táborban 1940 és 1945 között dolgozó személyzethez köthető dokumentumokat, fotókat, leveleket, naplóbejegyzéseket és egyéb anyagokat kér németektől és osztrákoktól.

A múzeum igazgatója, Piotr Cywinski szerint céljuk, hogy “jobban megértsék az emberek iránti gyűlölet mechanizmusának működését”. Az adományozóknak teljes anonimitást ígér az intézmény. 
Az igazgató szerint az Auschwitzról szóló történelmi ismeretek szinte kizárólag egykori fogvatartott zsidóktól és kommunistáktól, a fennmaradt tábori dokumentációból és a háború utáni bírósági tárgyalásokból származnak, de az archívumban kevés olyan privát anyag van, amely az SS tagjaitól származik. Hiányoznak az olyan források, amelyek hozzájárulhatnak a “tettesek motivációjának és mentalitásának” megismeréséhez.
A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a németek által létesített Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábort a szovjetek foglalták el és ők tárták az összes bizonyítékot a Nürnbergi bíróság elé, amely alapján kivégezték a még életben marad német legfelsőbb vezetőket, később pedig szisztematikusan az egyre kisebb rangú közkatonákat is, a legutolsó életben maradt nemzetiszocialisták elleni perek sorozata pedig a mai napig is tart.
(Harcunk.info)