Az Egyesült Államok után Nyugat-Európában is sok százan gondolják viccesnek, hogy bohócjelmezben ijesztgetnek embereket, időnként láncfűrésszel vagy baseballütővel a kezükben. Már Ausztriát és Németországot is ellepték a horrorbohócok, itt azonban zéró toleranciát hirdettek.
A halottakra való emlékezés Amerikában egyet jelent vicces rémisztgetéssel. Persze a politika is beleszűrődik a hagyományokba: sokan Donald Trump- és Hillary Clinton-maszkot vesznek fel.
Floridában sárkányok, bohócok, zombik lepték el egy teljes napra az utcákat. Zombikerékpáros felvonulással vette kezdetét ugyanis még vasárnap az a 10 napos fantáziafesztivál, amelyet évente halloweenkor rendeznek meg, azonban ezúttal témájának a “Politikai voodoo és a barbárok szavazóurnája” címet kapta a közelgő választás miatt.
A viccet azonban sokan túlzásba viszik. Az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb a horrorbohóc-támadás: az álarcosok közterületen rontanak rá emberekre, gyakran késsel, baltával, baseballütővel, vagy éppen láncfűrésszel ijesztgetik őket.
Ahogy maga a halloweenünneplés is átterjedt Európára, úgy ez a vadhajtás is: Németországban több áruházlánc már le is vette a bohócmaszkokat a polcairól, miután a rendőrséghez országszerte több száz bejelentés érkezett ilyen támadásokról. Az is egyre többször előfordul, hogy többen kifejezetten vadásznak a bohócjelmezesekre.
Az emberek ilyenfajta ijesztgetése bűncselekmény, de az ellenük indított bohócvadászat is, nem ronthatnak rá ok nélkül minden bohócnak öltözött jelmezesre – mondta a berlini rendőrség szóvivője.
(Híradó)

Németországban sorozatban támadnak emberekre bohócjelmezes zaklatók

A horrorbohócoknak is nevezett ismeretlenek közterületen rontanak rá emberekre, és főleg két tartományban garázdálkodnak, az ország északkeleti részén fekvő Mecklenburg-Elő-Pomerániában és Észak-Rajna-Vesztfáliában.
A mecklenburg-elő-pomerániai Rostockban pénteken kora reggel egy buszmegállóban egy késes horrorbohóc közeledett fenyegetően egy 15 éves fiúhoz, aki elmenekült és a rendőrséghez fordult. Csütörtökön egy baseballütővel felfegyverkezett bohócruhás ismeretlen bántalmazott egy 19 éves fiút, a rendőrség súlyos testi sértés miatt nyomoz.
Greifswaldban csütörtök este, sötétedés után két helyszínen összesen három bohócjelmezes zaklató ijesztgetett gyerekeket. A megrémült gyerekek leírása szerint két támadónál láncfűrész volt. A helyi rendőrség 1000 euró nyomravezetői jutalmat tűzött ki.
A Balti-tengernél fekvő városban csütörtök reggel ugyancsak bohócjelmezbe öltözött láncfűrészes ismeretlen riogatott embereket, először egy buszmegállóban okozott rémületet, egy szemtanú leírása szerint “undorító, beteg kacajt” hallatva, majd üldözőbe vett egy kerékpárost.
A napokban valószínűleg a szomszédos Stralsundban is feltűntek bohócruhás zaklatók, bár a közösségi portálokon megjelent beszámolókat a rendőrség nem erősítette meg.
Az észak-rajna-vesztfáliai Weselben csütörtök este láncfűrészes horrorbohóc ugrott egy kutyasétáltató nő elé a bokorból egy parkban. Több kísérletet tett láncfűrésze beindítására, közben a nő elmenekült és rendőrt hívott.
Bochumban szerdán délután egy sötét aluljáróban egy ötfős – 7 és 13 év közötti gyerekekből álló – csoportot rémisztett meg egy horrorbohóc, kezében csillogó tárggyal, valószínűleg késsel. A gyerekek hazaszaladtak és kihívták a rendőrséget.
Gelsenkirchenben kedden a rendőrség előállított egy 16 éves fiút, aki bohócjelmezbe öltözve, baseballütővel a kezében megfenyegette több ismerősét. Menekülés közben egy 14 éves fiú megsérült. A bohócruhás ijesztgető ellen eljárást indítottak testi sértés és testi sértéssel fenyegetés miatt.
Weselben a múlt héten szombaton is történt hasonló zaklatás, akkor egy bohócjelmezes ismeretlen késsel és pisztollyal a kezében ijesztgetett két férfit.
A horrorbohóc-jelenség az Egyesült Államokban tűnt fel az utóbbi hónapokban, és félő, hogy az ugyancsak az angolszász világból származó Halloween ünnephez (október 31.) közeledve mind gyakoribbá válik Németországban. A “bohóctámadások egy nagyon-nagyon csúnya trenddé terebélyesednek a nagyvárosokban” – figyelmeztetett Rainer Wendt, a rendőri szerveknél működő egyik munkavállalói érdekképviselet, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke.
Szerinte csak kemény és következetes hatósági fellépéssel lehet feltartóztatni a folyamatot, ami föltétlenül szükséges, mert a horrorbohócok “nemcsak idióták, hanem bűnözők is”. Ugyanis testi sértést követ el, aki “ennyire aljas, visszataszító módon” rémületet kelt másokban – mondta a DPolG elnöke.
MTI/para