Törökország további hárommilliárd eurót kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására – erősítette meg hétfői sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.Névtelenséget kérő források szerint az uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján készülő megállapodás értelmében Törökország ezért cserébe visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét.
Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.
Orbán lezáratná az EU külső határait

Az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen – jelentette ki Orbán Viktor az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Újabb követelések

Mint megírtuk, a közös akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt bevándorlókat. A migránsáradat megfékezéséért cserébe az Európai Unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Azt hihetnénk, hogy Erdogan kapva kap az unió ajánlatán, amely nemcsak pénzt, hanem a mozgástér növekedését is jelenti számára. Megérezve azonban a terv legfőbb támogatója, Angela Merkel szorult helyzetét, a török vezetés újabb és újabb követelésekkel áll elő. Nem elégszik meg azzal, hogy az EU szemet huny az egyre inkább önkényuralmi jellegű hatalomgyakorlás felett, de megpróbálja felsrófolni a felkínált összeget, s még diplomáciai támogatást is kér a szíriai kurdok elleni agresszív fellépéséhez. Közben a menekültek áradatát egyelőre csak szavakban tartóztatja fel, s ahelyett, hogy a nullához közelítene a Törökországból Európába induló migránsok száma, naponta nagyjából 1900 ember érkezik az égei-tengeri görög szigetekre.

MNO