Eldurvulni látszik a párizsi taxisok Uber-ellenes tüntetése, több embert őrizetbe vett a rendőrség, a sofőrök égő gumiabroncsokkal torlaszolták el a francia főváros közúti körgyűrűjét.A rendőrség könnygázt is bevetett a párizsi taxisokkal szemben, akik a nem hagyományos fuvarszolgáltatók, például az Uber tevékenysége ellen tiltakoznak. Csakúgy, mint Budapesten, a demonstrálók az Uber – és a hasonló elven működő fuvarcégek – tisztességtelen piaci előnye miatt lépnek fel, ami a szolgáltatók szabályozatlanságából ered.

 

 

 

Taxik százai igyekeznek eltorlaszolni a Párizs két legnagyobb repülőterét – Charles de Gaulle, valamint Orly – és a belvárost összekötő utakat, valamint a város körüli körgyűrűt az egyik legfontosabb csomópontnál, Porte Maillot-nál. Utóbbi helyszínen még gumiabroncsokat is felgyújtottak, így akadályozva a forgalmat. A rendőrség legutóbbi tájékoztatása szerint eddig húsz embert vettek őrizetbe.
A francia taxisok szakszervezetének szóvivője, Thierry Guichard elmondta: a kormány kudarcot vallott a taxisofőrök megvédésében és abban, hogy biztosítsa a szabályozások betartását. Az ígéretek szerint kora délután Manuel Valls miniszterelnök hajlandó tárgyalni a taxisok fő képviselőivel.
Magyar utasokat is érinthet
Franciaországban jelenleg nem csak a taxisok tüntetnek: a légi irányítók a közelmúltbeli létszámleépítések és a fizetésük miatt is tiltakoznak. Az Air France közölte: minden tengerentúli járatát el tudja indítani, a belföldi vagy Európán belüli viszonylatok esetében viszont lehetnek fennakadások. A cég szerint e járatok négyötödét tudják biztosítani, de nem kizárt, hogy néhányat az utolsó pillanatban kell lemondaniuk. A francia légitársaság a hét nagy részében napi három járatot üzemeltet a Charles de Gaulle repülőtér és Budapest között.
A taxisok és légi irányítók mellett a közszolgák és a tanárok, valamint a farmerek is demonstrálnak. Az előbbiek az elbocsátásoktól tartanak, míg az utóbbiak az élő állatok felvásárlási árát akarják növeltetni.

Forrás:mno.hu